Bosbaden

juni 8, 2022

Oorsprong Shinrin Yoku en de wetenschap

Shinrin Yoku, oftewel Bosbaden. Een begrip dat afkomstig is uit Japan. In 1982 werd de term voor het eerst gebruikt door het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij. Een bosbad-sessie werd geïntroduceerd als een vorm van recreatief wandelen in de boslucht als stimulans om vaker de natuur in te gaan. Dit als tegenhanger van het vele binnen zitten. Met alle nadelige gevolgen van dien, zoals toename van stress, angst en depressieve klachten. Het is niet verwonderlijk dat Shinrin Yoku zich in Japan heeft ontwikkeld. Japanners zijn een bosbeschaving. Hun cultuur, filosofie en godsdienst zijn gevormd in de bossen die het land bedekken. Twee derde van het land wordt bedekt door bos. Het is dan misschien een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, maar ook één van de groenste, met een enorme diversiteit aan bomen (uit: Shinrin Yoku; de kunst en wetenschap van het bosbaden).

Inmiddels hebben er meerdere internationale onderzoeken plaatsgevonden naar de effecten van bosbaden. 

Hierbij een aantal heilzame effecten van bosbaden op een rij:

 • Helpt om meer gelukshormonen te produceren. Het verbetert je stemming.
 • Het vermindert agressie en abrupte stemmingswisselingen.
 • Het werkt stressreducerend en zorgt voor een ontspannen toestand. 
 • Het kan meer energie geven. 
 • Het bevordert het herstel van beschadigd weefsel.
 • Het verkleint de kans op dementie. 
 • Het ontspant en herstelt het gezichtsvermogen dat te lijden heeft onder het voortdurend gebruik van beeldschermen.
 • Het verlaagt de bloeddruk.
 • Het verlaagt de hartslag.
 • Het verbetert de spijsvertering.
 • Het verbetert op natuurlijke wijze het afweersysteem, dat ons beschermt tegen ziekten. Een boost voor je immuunsysteem. 
 • Contact met de natuur verhoogt de levensverwachting. 
 • Het verbetert je slaap. 

Gebruikte bronnen waarin verwezen wordt naar wetenschappelijke artikelen:  Shinrin-yoku van Francesc Miralles en Héctor García & Shinrin-Yoku; De kunst en wetenschap van het bosbaden van Dr. Qing Li

Niet verwonderlijk dat er steeds vaker Natuur op Recept wordt voorgeschreven door huisartsen. De effecten zijn enerzijds verbluffend. Anderzijds, in mijn optiek, een open deur. Want zeg nu zelf? Wat ervaar jij als je langere tijd in het bos bent? Voor mij persoonlijk gaat het niet om wetenschappelijke bewijzen. Voor mij gaat het om wat het mij brengt èn wat ik het anderen heb zien brengen met wie ik, in de zeven jaar dat ik een coachingspraktijk heb, op pad ben geweest in het bos. Dankbaar voor het bos en voor alles wat er leeft, neem ik je mee op een kleine reis door het bos.

Het bos heet je welkom. 

Het bos heet je welkom. Om te onthaasten uit de hectiek van alledag. Volle agenda’s, verwachtingen (van jezelf en anderen), technologische afleidingen, in de pas lopen, een hoofd vol gedachten en het vele moeten. Een hoge ademhaling en een gespannen lijf. 

Je hoeft nu even niets…. Laat de boel de boel. Adem. Voel dat er ruimte ontstaat in je borstkas. Jij bent NU hier. De enige plek waar je kunt ZIJN. Zet alle verplichtingen maar even neer naast een boom. Je kunt het altijd weer oppakken. Of niet. Vertraag je pas. Voel hoe je voeten de grond raken. Met iedere stap die je zet, verlaag je je tempo en sluit je aan op je eigen natuurlijke ritme. Terwijl je loopt of staat, verbindt je je met de aarde onder je voeten. De wortels die er groeien van de bomen, struiken en planten. Een groot netwerk dat met elkaar verbonden is. Waar jij mee verbonden bent. 

Loop je neus achterna. Open je zintuigen. Voel de ruimte. De lucht op je huid. De warmte van de zon of wellicht een verfrissende regenbui op je huid. Ruik de geuren van het bos. Verwonder je over de schoonheid. Ervaar de sereniteit. Merk datgene in jezelf op wat doorvoeld wil worden. Geef er je liefdevolle aandacht en ruimte aan.  

Het bos heet je welkom. Er opent zich een wereld van wijsheid. Een oeroude wijsheid. Het heeft geduldig op je gewacht. Het bos spreekt tot je via de taal van beelden. Een gids op jouw pad. Jouw eigen weg. Voorbij alle normen en conventies. Het bos helpt je om je eigen ritme te volgen, weer te leren vertrouwen op je intuïtie en te navigeren op je eigen natuurlijk kompas. Om je weer te verbinden met jouw ware natuur. Geworteld in de aarde. Krachtig, veerkrachtig, wijs en liefdevol. 

Magie van het bos

Bosbaden. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. En toch ook weer niet. Hoe geef je taal aan een ervaring waar bijna, in onze cultuur, geen taal voor is? In Japan hebben ze een woord voor gevoelens die te diep zijn voor woorden; Yugen. Yugen geeft ons een intense gewaarwording van de schoonheid en het mysterie van het heelal. Het gaat over deze wereld, maar zinspeelt op iets wat die overstijgt. Voor mij is dat de magie van het bos. Wanneer je volledig aanwezig bent in het bos, lijkt zich een wereld te openen. Een subtiele wereld. Ongrijpbaar en toch vertrouwd. Ik vermoed dat men in vroegere tijden, zoals de Kelten, deze magische wereld nog kenden. Voor de Kelten waren bomen bijvoorbeeld wijze raadgevers. Hier kom ik graag in een ander artikel nog op terug. 

Voor nu nodig ik je vooral uit om zelf ook te gaan ervaren. Als je het fijn vindt om deel te nemen aan een begeleid bosbad, dan kun je je hiervoor op de volgende data inschrijven. De kosten hiervoor zijn 39,50 p.p.

Vrijdag 9 september 2022 10:00 - 13:30 / Den Treek Leusden

Zondag 18 september 2022 10:00 - 13:30 / Den Treek Leusden

Vrijdag 7 oktober 2022 10:00 -13:30 / Den Treek Leusden

Zondag 16 oktober 2022 10:00 -13:30 / Den Treek Leusden

MORI. Een japans woord voor bos

Copyright 2022 Mori - 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram